Holiday health Holiday health
De kliniek in Náchod Hal met receptie Behandelkamer

Weer 'n heldere blik ...

De ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie: een oplossing?!
De oogleden beschermen niet alleen de ogen, maar hebben ook een esthetisch effect. Bij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. Een ooglidcorrectie kan een passende oplossing zijn wanneer u last heeft van laaghangende oogleden, wallen, rimpelvorming rondom de ogen of afhangende wenkbrauwen. Hierdoor kunt u er moe uitzien, ook als u dat helemaal niet bent. Bovendien kunnen de bovenoogleden uw zicht beperken en dit kan resulteren in klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Gelukkig kan hier met een kleine ingreep groot resultaat geboekt worden.

Wacht niet te lang
Als u hangende oogleden of wallen heeft, raden medisch specialisten aan om zo snel mogelijk een ooglidcorrectie te ondergaan. De resultaten worden dan veel beter en hebben langer het gewenste effect. Meestal wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd bij cliënten ouder dan 35 jaar, maar in sommige gevallen kan het beter in een eerder stadium worden gedaan (als het uit genetische aanleg voortkomt). Aarzel dus niet, vul het vragenformulier in en stuur het op.

De kliniek
In de rustige omgeving van het Adršpach gebergte in Tsjechië bevindt zich de oogkliniek "Visus". Deze privé-kliniek maakt sinds 1993 onderdeel uit van het faculteitsziekenhuis van Náchod. Dokter MUDr. Karel Havlíček is jarenlang verbonden aan de afdeling plastische chirurgie van het ziekenhuis, en voert jaarlijks bij benadering 500 ooglidcorrecties uit.

Ooglidcorrectie
Ooglidcorrectie kan worden toegepast wanneer het ooglid neerhangt of in geval van vette wallen onder de ogen. Een correctie kan worden toegepast op de boven- of onder oogleden of een combinatie van beiden. De ingreep wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en de beide oogleden kunnen in één behandeling worden geopereerd. De chirurg verwijdert overtollige huid en, indien noodzakelijk, ook spier- en vetweefsel, door middel van een snede in de natuurlijke oogplooi. Als er alleen overtollig vetweefsel bij de onderste oogleden moet worden verwijderd en geen overtollige huid, dan kan de ingreep vanuit de verbindende binnenzijde van het ooglid worden gedaan (transconjunctivale correctie).

Vóór de ingreep

Onderzoek voor de behandeling
Voordat de operatie wordt uitgevoerd worden een aantal normale oogcontroles gedaan, zoals bij de oogarts of opticien:

Wanneer u thuis de ogen en oogleden al heeft laten controleren en opmeten, weet u zeker of ooglidcorrectie in uw geval aan te raden is. Neem - indien mogelijk - de uitslagen van het onderzoek mee.

Ook zijn testen van de ooglidspier heel gebruikelijk.

Tijdens de behandeling

Na de behandeling
Het is niet verstandig om direct na de ingreep zelf te rijden. U wordt door de gastvrouw of gastheer teruggebracht.
Nawerking van de ingreep:

Hoe pakt de ooglidcorrectie uit?
Soms lijkt het alsof er te weinig huidweefsel is verwijderd. Dit is echter met opzet gedaan. Als er teveel huid wordt verwijderd, kan het oog niet meer goed sluiten of komt het onderste ooglid los van de oogbol, met alle vervelende gevolgen van dien.

Een ooglidcorrectie kan de gelaatsuitdrukking verbeteren, maar verwacht niet dat mensen je ineens anders behandelen. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat uw verwachtingen zijn van de ooglidcorrectie.

Gewoonlijk hoeft de ooglidcorrectie niet te worden herhaald. Of de correctie blijvend is hangt af van uw levensstijl en de kwaliteit van de huid. Het kan per persoon verschillen.

Als tijdens het eerste jaar na de operatie het gewenste en besproken resultaat uitblijft, dan wordt een hersteloperatie gratis uitgevoerd.

Soms ontstaan er na 8 tot 10 jaar opnieuw wallen, en is er opnieuw een operatie nodig. De chirurg maakt dan gebruik van dezelfde insnijding en de behandeling is eenvoudiger dan de eerste operatie.